De verschillen tussen een koekenpan en braadpan

Inhoudsopgave

Het zal je misschien verbazen maar een koekenpan en een braadpan worden vaak, ten onrechte, met elkaar vergeleken. De verschillen tussen een koekenpan en een braadpan kunnen echter niet groter zijn. Laten we deze pannen daarom eens bekijken om ze wat beter te leren kennen en te leren hoe ze correct worden gebruikt.

Waar gebruik je een koekenpan voor?

Een koekenpan gebruik je voor het bereiden van vlees, aardappelen of andere etenswaren. Dit doe je in (vaak) een open pan op hoog vuur in hete margarine, olie of (bak) boter. Doordat je dit keukengereedschap in de praktijk veelvuldig gebruikt, is het belangrijk om te investeren in een goede koekenpan. Koekenpannen kunnen gemaakt worden van diverse materialen, namelijk RVS, aluminium, gietijzer, keramiek, koper en staal. Wat voor jou de beste koekenpan is, is afhankelijk van je wensen op dit gebied.

Wat is een braadpan?

Kort gezegd is een braadpan speciaal ontwikkeld voor het braden vlees. Al sinds de zeventiende eeuw wordt de braadpan gebruikt om heerlijke braadstukken of stoofpotten mee te maken. Wat veel mensen echter niet weten, is dat je bijvoorbeeld ook een brood kunt bakken in een braadpan. Door de braadpan direct op het vuur te zetten, vaak met kolen op het deksel wordt de werking van een oven nagebootst. Dit laatste schijnt zelfs een Nederlands idee te zijn en staat in vele landen bekend als “Dutch oven”. Zelfs in Afrika wordt deze techniek toegepast om heerlijke gerechten te kunnen maken. Doordat braadpannen voorzien zijn van een goed sluitende deksel, blijft niet alleen de hitte in de pan maar ook het vocht. Dit zorgt ervoor dat de inhoud van de pan niet kan uitdrogen waardoor je braadstukken heerlijk mals blijven.

Het verschil tussen een koekenpan en een braadpan

Zoals aangegeven worden de termen “koekenpan” en “braadpan” in de volksmond nog wel eens door elkaar gebruikt. Zoals je misschien al begrepen hebt na het lezen van dit blog zijn echter wel degelijk verschillen tussen een koekenpan en een braadpan. De laatstgenoemde pan is immers een wijde en diepe pan. Daarnaast heeft een braadpan een dikke bodem waardoor er sprake is van een gelijkmatige verdeling van de warmte. Dit maakt deze pan uitstekend geschikt om vlees dicht te schroeien om dit vervolgens te laten braden.

Een koekenpan heeft een ronde vorm, een lage rand en een lange steel. Daarnaast is de bodem van een koekenpan een stuk dunner. Dit maakt deze pan juist zeer geschikt om voedsel (zoals een ei, vlees, vis en/of uiteraard pannenkoeken) op een hoog vuur te bereiden.