Verschil tussen organisch chloor en anorganisch chloor

Inhoudsopgave

Chloor is een van de meest bekende desinfectiemiddelen ter wereld. Doordat het breed inzetbaar en effectief is voor het bestrijden van ziekteverwekkers, wordt vaak gebruikt. Het wordt voornamelijk verwerkt in drink-, zwem- en afvalwater. Voor gebruik moet het wel worden afgemeten. Daarbij is het ook nog eens goedkoop en daardoor bruikbaar voor iedereen. Naast desinfectie wordt chloor ook gebruikt als bleekmiddel. Het is een relatief goedkopere manier om een zwembad te ontsmetten en hiermee bacteriën te bestrijden. Toch zijn er verschillende soorten chloor, waaronder organisch- en anorganisch chloor. Maar wat is het verschil tussen deze twee?

 

Organisch chloor

Organisch chloor kun je gebruiken in alle verschillende water types. Het is niet belangrijk te weten of het water hard of zacht is. De Ph waarde van het water zal altijd stabiel blijven bij gebruik van organisch chloor. Hierdoor is het veilig te gebruiken in zwembad. Organisch chloor is gemakkelijk te doseren en heeft een erg lange werking waardoor het minder vaak gecontroleerd hoeft te worden dan anorganisch chloor. Door de chemische reactie die chloor met water maakt is het beter geschikt voor een buiten zwembad. Daarbij bevat organisch chloor een stabilisator om chloorafbraak door Uv-straling van de zon te voorkomen waardoor het langer werkt.

 

Anorganisch chloor

Anorganisch chloor worden gebruikt in zwembaden die filteren met een automatische desinfectie. Grote binnenzwembaden waar niet veel Uv-licht op schijnt kunnen ook het beste gereinigd worden met anorganisch chloor. Daarbij wordt anorganisch chloor enkel gebruikt in zwembaden met zacht water. Zacht water bevat geen kalk en is daardoor een beetje zout van smaak, er is dus geen sprake van kalkwater. Gemiddeld Nederlands drinkwater ligt rond de 9 Duitse graden, terwijl zacht water ligt tussen 4-8 Duitse graden en zeer zacht water tussen 0-4 Duitse graden. Deze kalkwaarden zorgen voor een beschermlaagje aan de binnenzijde van leidingen, als dit minder is of ontbreekt kan anorganisch chloor dit beschermlaagje vormen.

 

Welke chloor is het best voor een opbouw zwembad?

Kort samengevat is het belangrijk te weten wat de hardheid van het water is in het zwembad. Wisselt de hardheid van het water af tussen hard en zacht, dan is organisch chloor de beste keuze. Enkel als het water altijd een zachte hardheid heeft wordt anorganisch chloor gebruikt.

Daarnaast is het handig te weten dat een professioneel zwembad met beperkt Uv-lucht beter anorganisch chloor kunnen gebruiken. Een Opbouw zwembad dat enkel in de zomer worden opgezet voor in de tuin zoals een hebben organisch chloor nodig.