Verschillen tussen een derdengelden stichting en een SBBI of ANBI stichting

Inhoudsopgave

Bij het oprichten van een stichting krijg je te maken met een heleboel verschillende beschikbare stichtingsvormen. Over het algemeen is iedereen wel bekend met een reguliere stichting. Hierbij heb je meerdere voordelen, waaronder beperkte aansprakelijkheid, flexibel in te zetten én diverse belastingvoordelen. Enkele onbekendere variaties op de reguliere stichting zijn de stichting derdengelden, SBBI stichting en de ANBI stichting. Wat deze vormen inhouden en wat de verschillen hiertussen zijn, lees je hieronder.

Stichting derdengelden

Het voornaamste doel van deze stichtingsvorm is het veilig beheren van het geld van derden. Het op deze wijze beheren van gelden van natuurlijke- en/of rechtspersonen zorgt ervoor, dat vermogen eenvoudig kan worden gescheiden van de persoon of onderneming waar het vandaan is gekomen. Dit komt met name van pas op het moment van faillissement, zodoende kan er namelijk geen aanspraak worden gemaakt op deze gelden. Naast het feit dat het vaak heel handig is, is het zelfs verplicht wanneer het mogelijk is dat klanten hun geld anders kwijt kunnen raken. Een derdengelden stichting beheert het vermogen altijd middels een derdengeldenrekening.

SBBI stichting

Een Sociaal Belang Behartigende Instelling (SBBI) is een stichting dat speciaal wordt opgericht om een bepaald sociaal doel te bereiken. Een duidelijk voorbeeld hiervan is een dierenbescherming. Daarnaast wordt deze stichtingsvorm het meest gebruikt in de vorm van een sportvereniging. De voornaamste reden waarom sportverenigingen voor deze constructie kiezen, is omdat een SBBI stichting geen belastingverplichting heeft over schenkingen (donaties) en geen btw hoeft te betalen over ontvangen bedragen.

ANBI stichting

De laatste vorm betreft de ANBI stichting, welke staat voor Algemeen Nut Beogende Instelling. Hier vallen met name liefdadigheidsinstellingen onder die opgericht zijn in dienst van het algemeen belang. Een kenmerkende eigenschap van dergelijke stichtingen is vanzelfsprekend ook dat deze puur zonder winstoogmerk bestaan. De ANBI constructie is interessant om voor te kiezen, omdat deze gepaard gaat met verscheidene fiscale voordelen. Een ANBI stichting hoeft bijvoorbeeld geen schenk- en/of erfbelasting te betalen en daarnaast mogen donateurs hun donaties aftrekken van de inkomsten- of vennootschapsbelasting.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *