Verschillen tussen steun- en compressiekousen

Inhoudsopgave

Steun of compressie?
Door de tijd heen is de mens geëvalueerd in een werkende machine. Deze manier van leven kan echter ook voor knellingen zorgen wat om steun van buitenaf vraagt. Om je bloed weer goed te laten doorstromen kan een arts verwijzen naar steun- en compressiekousen, waarbij druk op de benen wordt gegeven. Welke soort kous past het beste bij jouw klachten en zorgt voor het beste resultaat?

Als preventiemiddel

Steunkousen kunnen gezien worden als preventiemiddel en zijn te verkrijgen in vele uitvoeringen. De kousen helpen tegen vermoeide en pijnlijke benen tijdens lange werkdagen of bij spataderen en zijn ideaal om trombose te voorkomen tijdens lange, zittende reizen. Ook kunnen de kousen steun bieden tijdens de zwangerschap, waarbij een deel van het toenemende gewicht van de zwangere vrouw wordt onttrokken en de vochtophoping vermindert. Binnen de verkoop van steunkousen bestaan grote verschillen tussen merken, waarbij alleen kwalitatief eersteklas uitvoeringen een geleidelijk drukverloop bieden, wat een beter effect heeft op de benen. Daarnaast zijn steunkousen meestal (veel) goedkoper dan compressiekousen.

Als behandeling

Aangezien compressiekousen door artsen voorgeschreven moeten worden, is er meestal al sprake van doorbloedingsproblemen. Ze zijn van een dikker materiaal gemaakt en worden ingezet bij onder andere trombose, lymfe-oedeem en spataderen. Daarnaast kunnen ze ook bij vochtophopingen in de benen verlichting bieden. Compressiekousen zijn te verdelen naar drukverdeling in vier compressieklassen, waarbij een arts naar aanleiding van de klachten van een patiënt zal bepalen welke klasse geschikt is. Compressiekousen zijn vrij duur, maar kunnen door de zorgverzekeraar vergoed worden in sommige situaties.

Het gebruik van steun- of compressiekousen

  1. Bepaal welke kousen jij nodig hebt
    Overleg met je arts welke kousen het meest geschikt zijn tegen jouw klachten. De kousen mogen niet te lang zijn in verband met de druk.
  2. Zorg voor hygiëne
    Zorg dat eelt op tijd wordt weggehaald en dat je teennagels niet te lang zijn. Voordat je de kousen gaat dragen is het verstandig schone, droge voeten en handen te hebben. Het gebruik van babypoeder of maïzena is toegestaan als de kousen echt moeilijk aan te krijgen zijn. Compressiekousen moeten elke dag gewassen worden, waardoor ze wel zes maanden gedragen kunnen worden.
  3. Controleer je beengesteldheid
    Tijdens het gebruik van steun- of compressiekousen moeten dagelijks de benen gecontroleerd worden op huidirritaties. Raadpleeg bij twijfels vooral een arts!