Verschillen tussen afval en uitval?

Kleren naaien

Inhoudsopgave

Het verschil tussen afval en uitval lijkt eenvoudig, maar toch weten veel mensen het verschil tussen beide niet. Beide neem je mee in de kostprijs. In deze blog lees je meer over beide en kom je er ook achter wat precies de verschillen zijn.

Afval

Met afval wordt bedoeld de hoeveelheid grondstof die wordt gebruikt tijdens het productieproces. De hoeveelheid grondstof wordt wel gebruikt, maar wordt vervolgens niet in het product verwerkt. Denk bijvoorbeeld aan een stof waarin kledingstukken uitgeknipt worden. Niet alle stoffen worden gebruikt voor het kledingstuk, dus wat overblijft, wordt afval genoemd. Afval dat niet meer gebruikt kan worden in het productieproces, kan misschien wel nog verkocht worden. Ook kan het in de afvalcontainer gegooid worden. Heb jij nog een container nodig voor je afval? Bekijk de website voor meer informatie

stoffen

Uitval

Dit zijn producten die gereed zijn, maar ze voldoen niet aan de kwaliteit eisen om vervolgens verkocht te worden. Hoe ontstaat uitval nu eigenlijk? Uitval kan ontstaan door het toenemen van de hogere producteisen. Ook kan het ontstaan door verslechtering van het productieproces. Denk hierbij aan verouderde machines of personeel die mindere kwaliteit leveren. Dit zorgt er voor dat het product niet voldoet aan de producteisen en kan daarom niet tegen de normale kostprijs verkocht worden. Een bedrijf zal hiervoor de keuze moeten maken op de producten tegen een lagere prijs te verkopen.

 

Wat is het verschil tussen afval en uitval?

Het grootste verschil tussen afval en uitval is dat afval nog recyclet of verkocht kan worden en uitval moet meestal repareert of helemaal worden weggegooid. Ook zit er verschil in kosten. Afval kan kosten met zich meebrengen voor het verwijderen en het verwerken er van. En uitval kan leiden tot directe kosten zoals productverlies en reparatiekosten.

 

Hoe kun je afval in productie verminderen?

Hier lees je een aantal tips hoe je het beste afval kunt beperken in het productieproces.

 

Afvalplan maken

Bedenk eerst wat de verwachte hoeveelheid afval zou kunnen zijn tijdens het productieproces. Zo weet je beter wat je kunt verwachten met het berekenen van de kostprijs. Het plannen van afval kun je het beste doen door een afvalpercentage bij te houden. Je vergelijkt dan het afval tegenover de productie.

 

Zorg voor een training voor het personeel

 

Natuurlijk kan het voorkomen dat mensen een fout maken tijdens het productiewerk. Maar door middel van een juiste training kunnen veel van deze fouten voorkomen worden. Denk bijvoorbeeld aan trainingen voor het foutief gebruikmaken van machines of het zorgvuldig omgaan met materiaal.

 

De verpakking perfect op het product laten aansluiten

In de ontwerpfase is het al belangrijk om te kijken of de verpakking perfect aansluit op het product. Misschien is het zo dat sommige verpakkingen extra opvulmateriaal nodig hebben, zodat het product niet snel breekt. Het is daarnaast ook belangrijk om te kijken of je de verpakking kunt hersluiten. Zo kan een product vaker langer meegaan.

Zorg voor een grijpvoorraad

Het toevoegen van een grijpvoorraad op de werkvloer zorgt er voor dat er veelgebruikte materialen kunnen worden opgeslagen. In plaats van de geplande hoeveelheid zullen medewerkers nu sneller meerdere materialen pakken. Dit zorgt dat er voor dat je altijd genoeg voorraad zult hebben en je kan alles wat over is weer terug stoppen in de grijpvoorraad. Dit kan weer gebruikt worden andere werkzaamheden. Het is wel belangrijk dat je dit bijhoudt in een voorraadlijst.

 

Materiaal verbruik registreren

Het is belangrijk om het materiaalverbruik goed te registeren. Zo heb je een duidelijk overzicht over welke materialen je retourneert, het materiaalverbruik en de hoeveelheid afval die er bij komt kijken. Bereken eens in de zoveel tijd het afvalpercentage.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *