Verschillen tussen beschadigd haar en gezond haar

Inhoudsopgave

Je haar is zeer bepalend voor je look. Om deze reden besteden we veel tijd aan het stylen en verzorgen van het haar. Gezonde haren zien er verzorgd en mooi uit, maar helaas is dit niet voor iedereen vanzelfsprekend. Veel mensen hebben last van haar dat is beschadigd, of van haar problemen zoals roos of haaruitval. Herken jij jezelf hierin? Met deze tips maak jij het verschil en geniet je binnen no-time weer van een gezonde bos haar.

Is mijn haar beschadigd?

First things first, is je haar wel echt beschadigd of is het gewoon erg droog? En als het dan beschadigd is, hoe komt dit dan precies?

Je haar bestaat uit haarschubben. De haarschubben kun je met het blote oog niet zien, maar iedere haar bestaat uit verschillende haarschubben. Je haarschubben hebben een beschermende werking en beschermen de cortex pili. De cortex pili is het sterkste gedeelte van je haar en zorgt ervoor dat het elastisch blijft. Wanneer je gezond haar hebt zijn de haarschubben gesloten. Je haar voelt dan zacht aan en ziet er glanzend uit. Op het moment dat je haar beschadigd is staan de haarschubben open, hierdoor voelt je haar stug aan en breekt het sneller af.

Een aantal kenmerken van beschadigd haar:

  • Het haar voelt droog en stug aan
  • Het haar ziet er dof uit
  • Gespleten haarpunten
  • Je haar klit snel
  • Bij geverfd haar vervaagt de kleur snel
  • Je haar breekt snel af doordat er geen elasticiteit in het haar zit

Droog haar daarentegen heeft ontzettend veel behoefte aan hydratatie. Bij droog haar houdt het haar namelijk niet voldoende vocht vast.

Een aantal kenmerken van droog haar: 

  • Het haar is pluizig
  • Veel klitten
  • Het haar wordt sneller statisch
  • Breekt sneller af doordat er geen elasticiteit in het haar zit
  • Gespleten haarpunten

Ik heb beschadigd haar, wat nu?

Herken jij jezelf in de bovenstaande punten? Dan is je haar zeer waarschijnlijk beschadigd. Dit is natuurlijk erg vervelend, maar voor elk probleem is een oplossing!

Vaak willen mensen zoveel mogelijk haar lengte behouden. Wanneer je haar beschadigd is hoef je niet gelijk al het haar er af te laten knippen. Het is natuurlijk wel belangrijk om regelmatig je haar bij te laten knippen voor een gezonde coupe. Met deze tips herstel je beschadigd haar en behoud je bij je volgende kappersbezoek zoveel mogelijk haarlengte!

Tip 1: Een voedende shampoo

Beschadigd haar is erg breekbaar doordat de haarschubben open staan. Hierdoor zal je haar eerder afbreken en dat willen we natuurlijk koste wat kost voorkomen. Om deze reden is een voedende shampoo erg belangrijk. Ga voor een shampoo die het haar tot binnen in de haarvezel voedt. Kies bij voorkeur een Shampoo die proteïne en ceramide bevat. Deze ingrediënten helpen het haar van binnenuit te herstellen met gezonde lokken als resultaat.

Tip 2: Een hydraterende conditioner

Vergeet nooit na het wassen van het haar om een conditioner aan te brengen. Een conditioner maakt het buitenste vlies van het haar weer mooi glad en niet te vergeten, sluit het ook de haarschubben. Hierdoor ziet je haar er weer glanzend uit en wordt het beter beschermd tegen negatieve invloeden van buitenaf. Vergeet ook niet om na het gebruik van een haarmasker een conditioner aan te brengen.

Tip 3: Een herstellend masker

Gebruik minimaal één keer per week een herstellend haarmasker. Er zijn verschillende soorten haarmaskers. Zo heb je haarmaskers die het haar voeden of hydrateren en haarmaskers die het haar herstellen. Wanneer je haar is beschadigd is het belangrijk om te kiezen voor een herstellend haarmasker. Gebruik het haarmasker na het wassen van het haar en voordat je een (leave-in) conditioner gebruikt.

Tip 4: Vermijd hitte tools

We weten het allemaal, maar toch willen we het hier nog een keer benoemen: één van de meest voorkomende oorzaken van haarbeschadiging is het stylen van het haar met warmte tools zoals een föhn of krultang. Wanneer je haar is beschadigd is het een goede keuze om deze apparaten dus (tijdelijk) te vermijden. Wil je je haar toch graag een keer krullen of stijlen? Gebruik dan altijd een hitte beschermer. Het is een kleine moeite, maar het maakt een groot verschil!

Tip 5: Je haar verven op een verantwoorde manier

Het is geen geheim dat het kleuren of blonderen van je haar niet goed is. Wanneer je haar beschadigd is, is het erg kwetsbaar en kan een chemische behandeling de toestand van je haar verergeren. Probeer daarom je verf afspraak even uit te stellen. Als je er toch voor kiest om je haar te gaan kleuren is het belangrijk om dit in goed overleg te doen met je kapper. Kappers hebben veel verstand van hun vak en kunnen je adviseren over wat je het beste kunt doen. Zo kan je kapper een mildere haarkleuring gebruiken die vrij is van ammoniak of alleen de uitgroei bijkleuren.

Het verschil mag er zijn!

Met deze tips & tricks heb jij binnen no-time weer glanzende en gezonde lokken, waar ook jij van gaat stralen! Als het goed is herken jij jezelf nu een stuk meer in de kenmerken van gezond haar:

  • De haarschubben liggen aaneengesloten
  • Het haar glanst
  • Het haar voelt zacht aan
  • Geen gespleten punten
  • Het haar breekt niet snel
  • Een gezonde hoofdhuid
  • Heldere kleur

Probeer van je goede voornemens een gewoonte te maken en blijf je haar, ook wanneer het weer gezond is, goed verzorgen. Zo voorkom je dat je haar in de toekomst weer beschadigd raakt. Healthy hair, yes we care!

Bekijk ook Verschil tussen laserontharing en waxontharing

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *