Verschillen tussen blaar en bloed blaar

Inhoudsopgave

Er zijn verschillende soorten blaren. Om de juiste behandeling te kunnen toedienen is het belangrijk de verschillen te weten. Om erachter te komen wat de verschillen zijn gaan we eerst kijken naar wat een blaar is.

Wat is een blaar?

Een blaar is een pijnlijke bel die gevuld is met vloeistof. Blaren vormen zich meestal op de voeten, maar kunnen op ieder lichaamsdeel optreden. Ze ontstaan door overmatige repetitieve wrijving door bijvoorbeeld te strakke schoenen. De vloeistof in een blaar is meestal helder en beschermt de ruwe huid onder de blaar tegen verdere beschadiging. Blaren kunnen erg pijnlijk zijn en verschijnen als een enkele ‘bel’ of een cluster.

Hoe behandel je een blaar?

Gelukkig genezen blaren over het algemeen binnen een aantal dagen vanzelf. Je kunt echter thuis een aantal dingen doen om jezelf comfortabeler te maken:

  • Zorg dat het gebied goed schoon is door het voorzichtig te reinigen met een milde zeep
  • Breng vervolgens een antibacteriële zalf aan
  • Bedek de blaar met een gaasje of een pleister
  • Verwissel de pleister minimaal één keer per dag.

Laat de blaar niet knappen of breken, de huid op de blaar beschermt namelijk de onderliggende huidlagen tegen infectie.

Wat is een bloedblaar?

Een bloedblaartje ziet er eigenlijk uit als een ‘normale’ wrijvingsblaar, zoals hierboven beschreven, echter is deze gevuld met bloed. Dit komt omdat de druk de bloedvaten hebben gebroken en de vloeistof in de blaar hebben vermengd met bloed.

Het bloed in de blaar kan rood zijn maar ook paarsachtig of zwart van kleur zijn. Over het algemeen zien ze er aan het begin rood uit en na verloop van tijd worden ze steeds donkerder.

Bloedblaren komen regelmatig voor op delen van het lichaam die onder druk staan, zoals:

  • De mond
  • De handen
  • De voeten
  • In de buurt van gewrichten
  • Voeten, hielen en tenen
  • Een bloedblaar kan ook ontstaan omdat de huid is samengeknepen maar niet open is gebroken

Hoe behandel je een bloedblaar?

Het is belangrijk dat bloedblaren met rust gelaten worden, zodat ze rustig kunnen genezen. Een bloedblaartje geneest omdat er onder de bel van de blaar een nieuwe huid vormt. Dit duurt een paar dagen of weken, dan zal de vloeistof vanzelf uitdrogen.

Als de blaar pijnlijk is kun je er ijs in een handdoek op doen, een pijnstiller kan ook de pijn verlichten.

Het is belangrijk dat ook deze blaar niet wordt opengeprikt. De huid onder de blaar is namelijk extra vatbaar voor ontstekingen omdat het al een opening heeft. Als de blaar te pijnlijk is, is het verstandig om eerst een arts te raadplegen en het niet zomaar open te prikken.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *