Inhoudsopgave
In de wereld van sport en fitness is het niet ongewoon om na een intensieve training spierpijn te ervaren. Dit wordt vaak gezien als een teken van een effectieve workout, waarbij de spieren worden uitgedaagd en sterker terugkomen. Er is echter een grens tussen de normale spierpijn die volgt na een goede workout en de pijn veroorzaakt door overbelasting van de spieren. Deze tweede soort pijn kan leiden tot blessures. In dit artikel gaan we het hebben over de verschillen tussen spierpijn en overbelasting. Zo kan jij straks leren luisteren naar de signalen van je lichaam en op een gezonde manier kunt blijven trainen.
Wat is spierpijn?
Spierpijn staat medisch bekend als Delayed Onset Muscle Soreness (DOMS). Dit verwijst naar de pijn en stijfheid die voelbaar is in de spieren na ongewone of intensieve lichaamsbeweging. Deze pijn ontstaat meestal 24 tot 72 uur na de training. Daarbij is dat het resultaat van zeer kleine scheurtjes in de spiervezels. Dit klinkt misschien alarmerend, maar het is een natuurlijk proces waarbij het lichaam de spieren herstelt en sterker maakt. De pijn verdwijnt gewoonlijk binnen enkele dagen zonder specifieke behandeling.
Symptomen van spierpijn
- Pijn en stijfheid in de spieren, die binnen 24 tot 72 uur na de training optreden.
- Verhoogde spiergevoeligheid bij aanraking of beweging.
- Tijdelijke vermindering van de spierkracht.
Wat is overbelasting?
Overbelasting daarentegen, gaat een stap verder dan de normale spierpijn. Het treedt op wanneer er te veel van het lichaam wordt gevraagd, zonder voldoende tijd voor herstel tussen de trainingssessies. Dit kan leiden tot ernstigere en langdurigere schade aan de spieren, pezen, en soms zelfs de botten. Overbelasting is een duidelijk signaal van het lichaam. Het lichaam wilt dan zeggen dat het tijd is om een stapje terug te doen en het de nodige rust en herstel te geven. Weet je al dat je overbelaste spieren hebt, dan kunnen bepaalde moderne technieken zoals het gebruik van tensapparaten handig zijn.
Symptomen van overbelasting
- Aanhoudende pijn die niet verbetert met rust.
- Zwelling of ontsteking in het getroffen gebied.
- Aanzienlijke vermindering van de bewegingsvrijheid. Het is handig om hierbij de verschillen tussen spiermassa en spierkracht te kennen.
- Pijn die tijdens of direct na de training optreedt en niet afneemt zoals normale spierpijn.
Hoe onderscheid je spierpijn van overbelasting?
Het voornaamste verschil tussen spierpijn en overbelasting is de duur en de intensiteit van de pijn. Terwijl spierpijn na een paar dagen afneemt en vaak wordt ervaren als een ‘goede pijn’, wijst aanhoudende en intense pijn op overbelasting. Bovendien, als de pijn gepaard gaat met zwelling of een aanzienlijke vermindering van de bewegingsvrijheid, is het waarschijnlijk meer dan alleen spierpijn. Dit is echter niet hetzelfde als de verschillen tussen spierkramp en spier verrekking.
Preventie en behandeling
Om spierpijn te beheersen en overbelasting te voorkomen, is het belangrijk om enkele basisprincipes van training en herstel te volgen:
- Warm-up en cool-down: Begin elke trainingssessie met een warm-up om de spieren voor te bereiden en eindig met een cool-down om het herstel te bevorderen.
- Werk in stapjes: Verhoog de intensiteit en duur van je trainingen geleidelijk om je lichaam de kans te geven zich aan te passen.
- Rust: Zorg voor voldoende rustdagen tussen de trainingen door om je spieren de kans te geven zich te herstellen.
- Hydratatie en voeding: Een goed gehydrateerd lichaam en een gebalanceerd dieet ondersteunen het herstelproces.
- Luister naar je lichaam: Negeer de signalen van je lichaam niet. Als je pijn ervaart die wijst op overbelasting, neem dan de nodige rust en zoek zo nodig medisch advies.
Nu dat je de verschillen weet tussen spierpijn en overbelasting, kun je beter onderscheid maken tijdens het sporten. Nu weet je ook waar je op moet letten om dit te voorkomen en hoe je het aan kunt pakken.